Oferta win

Hibernal, Kerling, Pinot Gris, Solaris, Traminer

Białe Cuvée: powolna fermentacja w zamkniętym zbiorniku ze stali nierdzewnej  w temperaturze ok. 16 ºC, następnie starzenie w zbiorniku  stalowym, poziom alkoholu od. 11,5-12,5 %, cukier resztkowy ok. 2-3 g, kwasowość ok. 7-8 g/l. Szata jasnożółto-zielona, z wyraźnym błyskiem.

W nosie dominuje zapach gruszek, jabłek, melona, w cieplejszych latach moreli i owoców tropikalnych, białych kwiatów, ziół. W ustach pełne, harmonijne, spięte w całość chrupką kwasowością, odświeżające

Białe jednoszczepowe (Pinot Gris):  fermentacja w  zamkniętym zbiorniku stalowym, potem  starzenie ok. 4-5 miesięcy w starej dębowej beczce. Alkohol ok. 12 %. Szata żółto-miedziana, czasem z rdzawym lub różowym  pobłyskiem (wynikającym z  kilkugodzinnej zimnej maceracji miazgi przed tłoczeniem).

W ustach delikatne, ale ekstraktywne z subtelnym owocowym aromatem ananasa, melona, brzoskwini, z niską kwasowością i delikatną i dobrze wtopioną goryczką..

weiss-flasche

Rondo, Regent, Cabernet Cortis, Marechal Foch, Pinot Noir, Zweigelt

Czerwone Cuvée: fermentacja w otwartej kadzi z około pięciodniową maceracją miazgi w temp. ok. 20 ºC, następnie starzenie w starej używanej beczce dębowej ok. 9-10 miesięcy. Poziom alkoholu ok. 12 %.

Ciemnoczerowone, z fioletowym refleksem na brzegu kieliszka.

W nosie dominuje zapach ostrężyn, wiśni, czarnego bzu zestrojony z aromatem tabaki, ściółki leśnej, żywicy, czasem dymu. W ustach pełne, szczodre, ale nie ciężkie, dobrze   zbalansowane orzeźwiającą kwasowością. Nadaje się do 3-4 letniego leżakowania w butelce.

rot-flasche

Pinot Noir

Czerwone jednoodmianowe: fermentacja w  otwartej kadzi z dodatkiem ok. 1/3 szypułek w temperaturze ok. 18-20 ºC, następnie dojrzewanie ok. 5-6 miesięcy w starej używanej beczce dębowej.

Poziom alkoholu ok. 11,5-12 %, suknia jasnorubinowa, czasem ciemnoróżowa, aromat delikatny z wyczuwalną nutą migdałową, czerwonych owoców jagodowych-truskawek, poziomek, w smaku wiśniowe, lekkie, delikatne o zaznaczonej kwasowości.

rot-flasche-pinot

Rose

Ciemnoróżowe, niekiedy jasnoczerowne (typu klaret a najczęściej barwa zbliżona do win hiszpańskich typu rosado). Fermentowane wg. technologii win białych, alkohol ok. 11%, w aromacie czerwone owoce: porzeczki, wiśnia lub truskawka, niekiedy melon, usta zwiewne, pełne owocu, kwasowe i lekko śmietankowe.

Idealny partner nie tylko letniej kolacji, pijalne również w  drugim roczniku po fermentacji.

wein-rose
Close Menu